Mjölkstockning – När amningen Inte flyter på som den ska

22 december 2023
Renate Degerth

editorial

Att amma kan vara en underbar upplevelse som stärker bandet mellan mor och barn. Men ibland kan det orsaka komplikationer, såsom mjölkstockning, vilket kan vara smärtsamt och frustrerande för den ammande modern. Mjölkstockning uppstår när mjölken inte kan flöda fritt genom mjölkkanalerna, vilket kan leda till ömhet, svullnader och ibland infektioner såsom mastit. Förståelse för vad mjölkstockning är, vad det orsakas av, och hur man behandlar det kan göra en stor skillnad för ammande mödrar. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om detta tillstånd och hur du kan hantera det effektivt.

Vad är mjölkstockning?

Mjölkstockning är ett tillstånd som kan uppstå under amningsperioden där en del av bröstet blir smärtsamt ömt, hårt och svullet. Detta beror oftast på att bröstmjölken inte töms ordentligt från en eller flera mjölkgångar. Problemet kan vara begränsat till ett litet område av bröstet eller påverka större delar. Mjölkstockning är inte ett ovanligt problem och kan uppstå hos kvinnor som ammar, oavsett om det är för första gången eller med efterföljande barn.

Orsaker till mjölkstockning

Mjölkstockning kan orsakas av olika faktorer. Det kan uppstå när barnet har svårigheter att få ett korrekt tag om bröstet eller suger ineffektivt, vilket resulterar i otillräcklig tömning av mjölken. Andra orsaker kan vara oregelbundna amningstider, vilket leder till att mjölken ackumuleras i bröstet, eller om en amning missas eller hastigt förkortas. Dessutom kan täta kläder eller en dåligt anpassad BH trycka på brösten och blockera mjölkgångarna, vilket leder till stockning. Stress och utmattning hos modern kan också bidra till problemet.

Symptom och behandling av mjölkstockning

Identifiera symptom

Vanliga tecken på mjölkstockning feber inkluderar en hård knuta i bröstet, ömhet och svullnad, samt rodnad på huden. Många kvinnor rapporterar också en brännande känsla i bröstet, framförallt när de ammar. Feber är inte ovanligt, men om febern är hög kan det vara tecken på en infektion, som mastit, och då bör läkare uppsökas.

Behandlingsmetoder

Mild mjölkstockning kan ofta behandlas hemma med enkla metoder. En effektiv behandling är att fortsätta amma ofta och låta barnet börja med det bröst som är stockat, då barnet suger kraftigast i början av amningen. När barnet ammar, kan det vara bra att variera amningspositioner för att tömma olika delar av bröstet. Dessutom bör kvinnor med mjölkstockning se till att dricka mycket vätska och vila så mycket som möjligt.

Massage av bröstet kan också hjälpa, särskilt om det utförs försiktigt i riktning mot bröstvårtan under amning eller medan man använder en bröstpump. Varm kompress före och kall kompress efter amning kan också lindra smärta och inflammation. Om symtomen kvarstår trots dessa åtgärder, bör en läkare eller amningskonsult kontaktas. I vissa fall kan läkemedel mot inflammation och smärta behövas, och vid tecken på infektion kan antibiotika förskrivas.

image

Förebyggande åtgärder

Att förebygga mjölkstockning är en viktig del i att skapa en positiv amningsupplevelse. Se till att barnet har ett korrekt tag vid amningen och amma ofta för att uppmuntra till regelbunden tömning av bröstet. Undvik att bära kläder som trycker mot brösten och investera i en välsittande amnings-BH. Stresshantering och god näring är också viktiga faktorer. Dessutom, informera dig själv om amningstekniker och -positioner som kan underlätta en effektiv amning och minska risken för stockning.

Var kan du få ytterligare stöd och rådgivning?

Amning är en färdighet som både mor och barn lär sig tillsammans, och ibland behövs ytterligare stöd för att bemästra den. För dem som kämpar med mjölkstockning eller andra amningsproblem, kan det vara nyttigt att ta del av information och rådgivning från experter. På [Bashi.se](https://www.bashi.se/), en resurs dedikerad till att stödja föräldrar med amning och föräldraskap, kan du hitta användbar information och hjälp för att hantera mjölkstockning och relaterade utmaningar. En bra förståelse och rätt hjälp kan göra all skillnad för både dig och ditt barn.

Fler nyheter