Tandreglering – Vad tonåringar bör veta

25 april 2023
Julia Zsiga

Att få en tandreglering är vanligtvis en del av tonåringars liv. Det är en tid då många kämpar med att hitta sin självbild och utseendet kan vara viktigt. En tandreglering kan hjälpa till att förbättra utseendet och hälsan för tänderna. Men vad bör tonåringar veta om tandreglering? Här är några saker att tänka på.

Vad är tandreglering?

Tandreglering innebär att man justerar positionen av tänderna för att förbättra utseendet och hälsan hos tänderna. Det kan även hjälpa till att rätta till bettet och därmed förbättra tuggförmågan. Tandreglering kan göras med hjälp av traditionella metalliska eller keramiska stärkelsestavar, eller med genomskinliga aligners som kallas för Invisalign.

Hur fungerar tandreglering?

Tandreglering utförs vanligtvis av en tandläkare eller en ortodontist. Först utför de en grundlig undersökning av tänderna och käkarna för att bestämma vad som behöver justeras. Sedan tar de avtryck av tänderna och skapar en plan för hur tandregleringen ska genomföras. Under själva behandlingen appliceras sedan stärkelsestavarna eller aligners på tänderna och justeras successivt över tiden. Behandlingstiden kan variera beroende på individuella faktorer och graden av justering som behövs.

tandreglering

Vad kan man förvänta sig under tandregleringen?

Att få en tandreglering kan orsaka vissa obehag och smärta, särskilt i början av behandlingen när man vänjer sig vid stärkelsestavarna eller aligners. Det kan också påverka matvanorna och man kan behöva undvika vissa livsmedel. Det är viktigt att följa tandläkarens eller ortodontistens råd under hela behandlingen för att uppnå det bästa resultatet.

Hur tar man hand om tänderna under tandreglering?

Det är extra viktigt att ta hand om tänderna under tandregleringen. Tandborstning och användning av tandtråd är avgörande för att undvika karies och andra tandproblem. Det är också viktigt att undvika hårda och klibbiga livsmedel som kan fastna i stärkelsestavarna eller aligners. Regelbundna tandläkarbesök under tandregleringen är också viktiga för att säkerställa att tänderna förblir friska och att behandlingen går som planerat.

Sammanfattningsvis, tandreglering kan hjälpa till att förbättra både utseendet och hälsan hos tänderna.

Fler nyheter